*|MC:SUBJECT|*
Een duurzaam 2020 gewenst!
2019 is omgevlogen. We staan vlak voor de kerstdagen en 2020 staat voor de deur te trappelen. Een periode die uitnodigt tot terugkijken en vooruitzien. Bij MPS hebben we een heel druk en intensief jaar beleefd. Een goed jaar waarin we verder hebben mogen groeien en op de toekomst en ontwikkelingen in de markt hebben voorgesorteerd. 

Er gaat veel gebeuren in onze sector en dus ook bij MPS. Heel belangrijk voor ons is de lancering van ons vernieuwde belangrijkste product MPS-ABC, waarin gebruiksgemak centraal staat. Maar er wordt ook hard gewerkt aan optimalisatie van onze service en dienstverlening, de ontwikkeling van nieuwe producten zoals footprintberekening en binnenkort gaan de nieuwe websites van MPS en MPS-ECAS de lucht in. Kortom, 2020 belooft ook weer een mooi jaar te worden.

Namens het bestuur, de directie en alle medewerkers van MPS bedanken wij u voor het in ons gestelde vertrouwen en de aangename samenwerking.
Wij wensen u een gelukkig kerstfeest en een gezond en duurzaam 2020. 


Yolande van den Boom (CEO MPS)
Yolande van den Boom (CEO MPS)
Internationaal MPS-Klantenpanel tijdens IPM Essen

Het MPS-klantenpanel heeft tot doel om in gezamenlijkheid huidige en toekomstige onderwerpen op het gebied van duurzaamheid te bespreken. Door in contact te zijn en blijven met kwekers, handel & retail en andere stakeholders, faciliteert MPS de dialoog over verduurzaming. Daarnaast vragen  we feedback om onze producten en diensten te blijven verbeteren. Tijdens de IPM in Essen willen we graag het vernieuwde MPS-ABC aan u presenteren. Daarnaast hechten we er veel belang aan om internationale klanten en stakeholders te informeren en raadplegen betreffende de hortifootprint en de in ontwikkeling zijnde MPS-LCA (Life Cycle Analysis) module.

Agenda:
- Presentatie vernieuwde MPS-ABC registratieomgeving en certificatieschema
- Ontwikkelingen met betrekking tot Hortifootprint (doel, werkwijze en resultaat)
- Samenhang MPS-LCA module met registratie en certificering MPS-ABC
- Brainstormsessie: hoe kan de data die uit de fotoprintberekening rolt het beste gepresenteerd worden?

Locatie: IPM Essen, Congrescentrum Oost, Ruimte F
 
Datum: Woensdag 29 januari 2020
 
Tijdstip: 11:00 - 13:00 uur (inclusief lunch)

Aanmelden: Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De voertaal van het MPS-Klantenpanel is Engels.

We verwelkomen u graag in Essen!
 
MPS-ABC: vernieuwde registratieomgeving en certificatieschema
Wat gaat er nu precies veranderen met betrekking tot MPS-ABC? Op ons Youtube kanaal zijn inmiddels vier filmpjes gepubliceerd. Kijk hieronder de aflevering met de belangrijkste wijzigingen binnen de MPS-ABC registratie.  
Bedrijf in Beeld: Vilosa
 
Duurzaamheid wordt volgens hen een norm waar je niet aan ontkomt. Ze houden niet vast aan oude teeltmethodes en proberen nieuwe methodes uit. De drie Kalanchoë-kwekers Rene van Dop, Fred van Luijk en Nick Groenewegen besloten twee jaar geleden hun bedrijf samen te smelten onder de naam Vilosa. Ze telen nu zo’n 14 miljoen planten op duurzame wijze. “Het duurzaam produceren van de planten staat bij ons bovenaan ons lijstje,” vertelt Van Dop, director bij Vilosa.
Rene van Dop
“Ongeveer elf jaar geleden zijn we begonnen met MPS-ABC. Je moet toch ergens registreren wat je verbruikt en daar is MPS-ABC een mooie tool voor. Het voelt als een soort basis van waaruit je verder werkt,” vertelt Van Dop. Inmiddels is het bedrijf ook MPS-GAP, MPS-SQ en ProductProof gecertificeerd. Daarnaast neemt het bedrijf certificaten af bij MPS-ECAS, namelijk Groenkabel Kas en GRASP, en is het PlanetProof gecertificeerd. “Eigenlijk beschouw ik MPS-GAP en -SQ als een soort checklist. De basis hadden we al, maar bij MPS-SQ zorg je bijvoorbeeld ook dat alle functiebeschrijvingen kloppen.”
Investeren in de toekomst
Het bedrijf scoort al een tijd lang MPS-A wat betekent dat zij duurzaam produceren op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, afval en energie. “Ik geloof dat duurzaamheid de norm wordt en daar spelen wij nu op in. We proberen zoveel mogelijk te recyclen en we zetten meer en meer biologie in,” vertelt Van Dop. “We houden niet vast aan bepaalde teeltmethodes, maar kijken verder.”

In het kader van ‘Het Nieuwe Telen’ (energiezuinig telen met een optimale productie) test Vilosa in een van de kwekerijen de airmixer waarmee de vochthuishouding wordt beheerst. Het systeem brengt droge lucht van buiten in de kas en hierdoor kan het scherm gesloten blijven. Zo wordt lichtuitstoot voorkomen en wordt gezorgd voor een betere klimaathuishouding. Van Dop: “Dit is een nieuwe vorm van telen waarmee we een grote stap kunnen zetten naar verdere verduurzaming. We hopen in de toekomst alle kwekerijen met de airmixer te kunnen uitrusten.”
Hergebruik
Een belangrijk discussiepunt binnen het bedrijf is plastic. Het maatschappelijke debat rondom plastic is losgebarsten; consumenten zien plastic niet als duurzaam. Volgens Van Dop is dit niet altijd terecht. “Ik denk dat plastic geen slecht product is als de recycleketen zo goed mogelijk wordt gesloten. Onze trays zijn voor 99 procent gemaakt van gerecycled plastic en hetzelfde geldt voor de potten. Het beste wat je kunt doen wat betreft plastic is de keten circulair maken, dan is het een mooi product waarbij geen grondstoffen worden verspild.” 

Dat het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook uit het feit dat twee van de drie locaties worden aangesloten op aardwarmteputten. Van Dop: “Dat maakt de productie voor ons niet goedkoper, maar we verbruiken hierdoor wel minder gas. Ik denk dat iedereen te zijner tijd van het gas af moet. Tegelijkertijd winnen we op duurzaamheid en dat wordt steeds belangrijker. Ik denk bovendien dat we nu moeten investeren in een duurzame toekomst.”
Beursagenda
 
De komende maanden zijn wij te vinden op verschillende beurzen.
In onderstaand schema ziet u waar wij u bijpraten over duurzaamheid in de sierteeltsector.

MANTS                                 Maryland       USA                8 - 10 januari
Dag van de Tulp                   Zwaagdijk      Nederland      18 januari
IPM Essen                            Essen            Duitsland        28 - 31 januari
Trex                                      Nieuwegein    Nederland      12 - 13 februari
HortiContact                         Gorinchem     Nederland      18 - 20 februari
Vaktentoonstelling                Zwaagdijk       Nederland     13 - 16 februari
Myplant & Garden                Milaan             Italie              26 - 28 februari
RFH Seasonal Trade Fair    Naaldwijk        Nederland      11 - 12 maart

   
Vacatures

Word jij onze nieuwe collega?
Bekijk hier onze vacatures en
volg ons op LinkedIn!

Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits, kunt u contact opnemen met Service & Support.

T +31 (0)174 615 715
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

LinkedIn
Twitter
Website
Copyright © 2019 MPS, alle rechten voorbehouden.