Schemawijzigingen MPS-ABC en vernieuwde verbruiksregistratie: wat gaat er veranderen?
Vijfdelige videoserie over alle wijzigingen
 
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in de tuinbouwsector. De markt en maatschappij zijn aan het veranderen en MPS verandert mee. 

Dit heeft tot gevolg dat er wijzigingen plaatsvinden in het certificatieschema van MPS-ABC. Eind 2019 wordt het vernieuwde MPS-ABC certificatieschema gepubliceerd op onze website en eind 2020 wordt het nieuwe schema van kracht. Via verschillende communicatiekanalen worden onze deelnemers op de hoogte gehouden. Daarnaast leggen we alles uit in een vijfdelige videoserie. In deze MPS-Nieuwsflits deel 1!
 
 
MPS deelnemers winnen Dutch Flower Awards 2019
Ter Laak Orchids en Van der Lugt Lisianthus, beide MPS gecertificeerd, hebben tijdens de RFH Trade Fair de Dutch Flower Awards ontvangen. Het thema van deze awards was ‘Duurzame Relatie’. Ter Laak Orchids ontving de award in de categorie ‘Planten’ en Van der Lugt Lisianthus is uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Snijbloemen’. 

Beide bedrijven zijn MPS gecertificeerd: Ter Laak Orchids heeft MPS-ABC, MPS-GAP, MPS-ProductProof, MPS-Quality en MPS-SQ. Van der Lugt Lisianthus is MPS-ABC gecertificeerd. Van harte gefeliciteerd Ter Laak Orchids en Van der Lugt Lisianthus!
 
Diverse bedrijven ontvangen certificaat tijdens IFTF en RFH Trade Fair
 
MPS en MPS-ECAS hebben drie certificaten uitgereikt aan bedrijven tijdens de International Floriculture Trade Fair (IFTF) en de Royal FloraHolland Trade Fair. Op de RFH Trade Fair reikte Ruud van den Akker, auditor bij MPS-ECAS, het certificaat GLOBALG.A.P. Chain of Custody uit aan Colours of Nature. Een bedrijf dat naar eigen zeggen de meest milieuvriendelijke gerbera ter wereld teelt. 
Met de klok mee: Agrita, Soex Flora en Colours of Nature
Soex Flora, een snijbloemenproducent, ontving tijdens de IFTF als eerste bedrijf in India het MPS-GAP certificaat. Ten slotte maakte Raymond Scheepens, commercial manager bij MPS, het bedrijf Agrita blij tijdens de RFH Trade Fair met hun MPS-ABC certificaat. Het bedrijf heeft dertien periodes geregistreerd en de initiële audit met goed gevolg afgesloten en ontvangt daarmee hun eerste kwalificatie die meteen A+ is. Het bedrijf kweekt uitgangsmateriaal voor potplantenkwekers en probeert door duurzaam te telen in te spelen op de wens van de klant. Gefeliciteerd met het behalen van jullie certificaat!
 
Bedrijf in Beeld: Sher Ethiopia
 
Het is de grootste rozenkweker ter wereld en elke dag worden er drie miljoen rozen verwerkt die op een duurzame manier zijn geteeld. Gelegen in Ziway, Ethiopië, beslaat Sher Ethiopia een gebied ter grootte van 1200 voetbalvelden. Om verduurzaming verder te integreren in de bedrijfsvoering werkt het bedrijf samen met onder andere the Floriculture Sustainability Initiative (FSI). “We willen voorlopen op het gebied van duurzaamheid en samenwerken is daarbij belangrijk,” vertelt Frans Kuipers, adviseur bij Sher Ethiopia.
The Floriculture Sustainability Initiative (FSI) is samen met onder andere MPS en Sher Ethiopia op weg naar ‘FSI2020’. FSI heeft als doel dat in dat jaar negentig procent van de bloemen en planten duurzaam wordt geproduceerd. Na 2020 wordt 'Credible Record Keeping' binnen FSI een harde eis. Hierdoor wordt de milieu-impact van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen transparant gemaakt en verlaagt. Met MPS-ABC voldoen deelnemers nu al aan deze eis. Sher Ethiopia heeft een MPS-A status en is daarnaast al bijna tien jaar MPS-GAP en MPS-SQ gecertificeerd.
 
Vissen als bewijs
“Dat we al langere tijd MPS-A scoren heeft te maken met dat we zo veel mogelijk op een natuurlijke manier telen. We gebruiken weinig gewasbeschermingsmiddelen en zetten zo veel mogelijk biologische bestrijders in,” zegt Kuipers. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, dus ook als je je marktaandeel wilt behouden is het belangrijk dat je meebeweegt. Naast onze samenwerking met FSI hebben we ook het IMVO-convenant ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt over verantwoorde internationale productie van siergewassen. We geloven dat gezamenlijke afspraken bijdragen aan een duurzame sierteeltketen.”
Een van de innovaties die zorgt voor duurzamere geproduceerde rozen zijn de wetlands. “Dit is een watersysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het hergebruik van water door de Wageningen University on Research (WUR).” Water dat normaal wegspoelt, wordt gezuiverd door de wortels van rietplanten. Als laatste stap komt het water uiteindelijk in een bassin waarin ook vissen zwemmen. Levende vissen zijn het bewijs dat het water schoon is. Kuipers: “Het door de wetlands gezuiverde water gebruiken we vervolgens om de rozen water te geven. Door de wetlands stroomt er bovendien geen vervuild water naar de omgeving.” Met de omgeving is Sher Ethiopia sowieso bewust bezig, vertelt Leen van Driel, auditor bij MPS-ECAS. “In augustus dit jaar ben ik voor een audit op bezoek geweest bij de kwekerij. Er zijn veel bomen geplant, wanneer je over het terrein loopt valt het op hoe groen het er is.” 

Slapen, voetballen, inpakken
Zeventig verschillende soorten rozen worden er gekweekt bij Sher Ethiopia. Want, vertelt Kuipers: “Duitsers hebben bijvoorbeeld een hele andere smaak dan Denen.” Rozen kweken is niet het enige waarmee Sher Ethiopia zich bezighoudt in Ethiopië. In 2008 heeft Sher Ethiopia een sportcomplex gebouwd voor de bevolking van Ziway. “Veel van onze inpakkers voetballen ’s middags, gaan daarna inpakken en na het inpakken gaan ze naar bed. Er zijn tientallen teams en we hebben zelfs een interne competitie.”

Er zijn ook zaken waar Sher Ethiopia tegenaan loopt in Ethiopië. “Er is een voortdurende discussie over living wage. Wij geloven dat sociale voorzieningen minstens zo belangrijk zijn. Zo is er een ziekenhuis, kerk en een school op het terrein waar ook mensen die niet bij het bedrijf werken gebruik van mogen maken. Met de school zijn we klein begonnen, maar inmiddels telt de school meer dan 6000 kinderen. De lessen zijn gratis en worden gegeven door leraren uit Ethiopië,” zegt Kuipers. “Wij geloven dat wat je rechts geeft, je links terugkrijgt. Als je maar goed bent voor je mensen.”
 
Wijziging algemene voorwaarden en certificatiereglement
Om het voor u als klant zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we ons certificatiereglement en onze algemene voorwaarden vereenvoudigd. Alle wijzigingen zijn goedgekeurd door ons College van Deskundigen. Dit betekent het volgende voor u:
  • Vanaf 1 januari 2020 worden alle bestaande certificatie-overeenkomsten omgezet naar overeenkomsten voor onbepaalde tijd. Alle nieuwe klanten ontvangen vanaf dat moment ook een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Deze overeenkomsten voor onbepaalde tijd zijn opzegbaar met inachtneming van een termijn van ten minste twee maanden voor het einde van het lopende kalenderjaar.
  • De bepaling dat binnen sommige certificatieschema’s de eigenaar van het betreffende certificatieschema auditrapporten kan opvragen, is nu integraal opgenomen in het certificatiereglement van MPS-ECAS.
  • Het moment van het sluiten en aangaan van de overeenkomst is verduidelijkt.
Op onze website kunt u alle documenten raadplegen. De nieuwe voorwaarden en documenten gelden vanaf 1 januari 2020.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben dan kunt u contact opnemen met MPS-Service & Support, bereikbaar via +31(0)174 615 715 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Vacatures

Word jij onze nieuwe collega?
Bekijk hier onze vacatures en
volg ons op LinkedIn!
 

Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits, kunt u contact opnemen met Service & Support.

T +31 (0)174 615 715
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

 
 
LinkedIn
Twitter
Website
Copyright © 2019 MPS, alle rechten voorbehouden.