*|MC:SUBJECT|*
MPS-ABC, MPS-GAP én MPS-SQ voor Ter Laak Americas in Guatemala
Drie MPS certificaten op een rij. Dat kan het bedrijf Ter Laak Americas nu zeggen tegen haar klanten. De orchideeënkwekerij Ter Laak Americas in Guatemala, Jalapa, ontving eind juni als eerste bedrijf in dit segment in Centraal- en Zuid-Amerika naast het MPS-ABC certificaat ook het MPS-GAP en MPS-SQ certificaat. Het behalen van al deze certificaten is een uitdaging voor kwekers in deze regio. Pedro Luna, manager bij Ter Laak Americas, is erg trots op het resultaat. “We zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid de toekomst is voor ons allemaal.”

Ter Laak Americas is ontstaan toen drie partners in 2015 hun krachten bundelden en een één hectare grote orchideeënkwekerij begonnen waar zij bloeiende planten kweken voor de lokale markt en halfwasmateriaal voor de export. Eén van de partners is het Nederlandse Ter Laak Orchids, een bedrijf dat al het MPS-ABC, -GAP en -SQ certificaat heeft en deelnemer is aan MPS-ProductProof. Luna: “Dat hielp bij het behalen van de certificaten. Veel van de dingen die de schema’s van ons vragen, deden we al.” Het MPS-GAP certificaat gaat over traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne terwijl MPS-SQ zich focust op goede arbeidsomstandigheden.
Winstgevend én duurzaam
Drielaags plastic wanden waardoor het energieverbruik wordt verminderd, het composteren van organisch afval, de energie- en schaduwopwekkende schermen en het opvangen van regenwater: het zijn een aantal van de innovaties waarmee de kas in Jalapa is uitgerust. “Onze strategie is om naast winstgevend ook duurzaam te zijn. Daarnaast verdienen onze werknemers een fijne werkomgeving,” vertelt Luna. Lokale medewerkers vormen de drijvende kracht achter het bedrijf. “We hebben 25 permanente medewerkers in dienst aan wie we maaltijden verstrekken in de pauzes. De kliekjes worden gevoerd aan de varkens en schapen.”

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in Centraal- en Zuid-Amerika. Arthij van de Veer, MPS-coördinator in Noord- en Centraal-Amerika vertelt: “Dit wordt veroorzaakt door het groeiende bewustzijn onder ondernemers en klanten. Afnemers stellen steeds vaker eisen en hierdoor verdiepen kwekers zich in duurzaamheid. Het gaat stap voor stap, maar als je het vergelijkt met tien jaar geleden is het bewustzijn toegenomen.”

Respect voor omgeving en mensenrechten
Luna is trots op de drie behaalde MPS certificaten. “We kunnen de klant laten zien dat onze orchideeën duurzaam worden gekweekt met respect voor mensenrechten. We hopen ook andere tuinders te inspireren duurzaam te ondernemen.” Bovendien, concludeert Luna: “Met behulp van de certificaten kun je het productieproces monitoren. Als je meer weet en meet, kun je je als bedrijf verbeteren.”
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Arthij van de Veer, General Coordinator for North & Central America
T +55 85 88 72 24 24/+1 805 813 0582
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
MPS organiseert bijeenkomsten in Midden-Amerika in samenwerking met FSI2020
 
Binnenkort organiseert MPS in samenwerking met FSI2020 twee bijeenkomsten in Midden-Amerika. De vraag hoe huidige marktontwikkelingen van invloed zijn op de bedrijfsvoering staat hierbij centraal.
 
De volgende onderwerpen komen tijdens de bijeenkomsten aan de orde:
  • visie van Dutch Flower Group en Koppert Biological Systems op duurzaamheid en ontwikkelingen binnen FSI;
  • update over het project ‘Chain Transparancy’ (hierover ook meer in de volgende MPS-Nieuwsflits);
  • traceerbaarheid door de gehele keten;
  • hoe eisen van de consument de productieketen beïnvloeden;
  • inzet van IPM (Integrated Pest Management).
Bent u ook actief in Midden-Amerika en heeft u interesse om bij een van deze bijeenkomsten aanwezig te zijn? Neem dan contact op met:
Remco Jansen, Commercial Manager
T +31 (0) 6 51 27 40 01
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
MPS-ECAS gecertificeerde tuinders zetten groen afval om in duurzame energie

Groen afval uit de omgeving dat anders naar buiten de provincie verdwijnt, wordt door drie MPS-ECAS gecertificeerde tuinders via een biomassacentrale omgezet in duurzame energie. “Met de centrale verminderen we het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot. We gebruiken de warmte van de biomassa om de kassen te verwarmen en duurzame CO2 om onze planten in de kassen nog beter te laten groeien,” vertelt Pleun van Duijn, auberginekweker en een van de initiatiefnemers.

De drie telers hebben zich verenigd in Duurzaam Energie Sirjansland (DES): VOF Prominent Grevelingen, D.T. van Noord Tomaten en auberginekwekerij Gebr. van Duijn. De bedrijven nemen verschillende certificaten af bij MPS-ECAS, waaronder GLOBALG.A.P. en On the way to PlanetProof. Het zijn onder andere deze certificaten die organisaties hun hersenen laten kraken over hoe zij hun productieproces duurzaam kunnen inrichten.
 Auberginekweker Pleun van Duijn bij de CO2-afvanginstallatie
100 ton groen afval
“We zijn de centrale begonnen met het oog op het verduurzamen van onze bedrijven,” vertelt Van Duijn. Jaren geleden zijn de drie bedrijven gaan samenwerken op het gebied van duurzaamheid waarbij verschillende ideeën de revue zijn gepasseerd. “We hebben gekeken naar aardwarmte voor het opwekken van energie, maar daar zijn hier de aardlagen niet poreus genoeg voor. Biogas was ook niet aantrekkelijk wegens de vergisting van mest.” Toen de groentetelers op een bijeenkomst van de gemeente Schouwen-Duiveland om het eiland energieneutraal te maken in contact kwamen met bosbouwers, campings en andere bedrijven die groen- en houtafval hebben, ontstond het idee voor een biomassacentrale. Groen afval uit de omgeving wordt op die manier omgetoverd tot duurzame energie voor de kas.

Houtsnippers vormen de basis voor de verwarming van de kassen en voor de CO2 die de planten nodig hebben voor het groeiproces. In totaal levert de installatie ruim 8 megawatt aan warmte waarmee 70 procent van de kassen wordt verwarmd. Voor het produceren van die warmte zijn behoorlijk wat houtsnippers nodig. Deze houtsnippers worden dagelijks door drie vrachtwagens in de vorm van 100 ton groen afval aangeleverd. Wat overblijft na de verbranding ervan is een hoopje as. Het liefst zou de aubergineteler die as ook gebruiken. “Vroeger gooiden boeren dit op het land, maar dat mag niet meer. Er zijn wel monsters genomen zodat we na kunnen gaan of we de as kunnen hergebruiken.”
Opslagloods voor houtsnippers
Biomassacentrale met twee CO2-bollen en warmtebuffers
Duurzame innovatie
De CO2 in de rook die de biomassacentrale produceert, verdwijnt niet door een schoorsteen de lucht in, maar wordt uit de rook gefilterd en opgeslagen in twee enorme bollen. Schone CO2 gaat daarna via een leidingstelsel naar de kassen waar het met lucht wordt vermengd en de planten beter laat groeien. Voor deze innovatie heeft het project een subsidie gekregen voor duurzaam ondernemen. “Per jaar zorgt de centrale voor vermindering van 12 miljoen kilo fossiele CO2-uitstoot en voor een besparing van 7 miljoen m3 aardgas,” zegt Van Duijn. “Het project heeft zo’n 9 miljoen euro gekost. Als alles volgens plan verloopt, hebben we de installatie in 12 jaar terugverdiend.”

Verdere verduurzaming
Nu de biomassacentrale draait, zijn de drie tuinders bezig met het volgende plan naar verduurzaming. “De biomassacentrale heeft energie nodig, voor bijvoorbeeld de pompen. De elektriciteit die hiervoor nodig is gaan we opwekken met zonnepanelen. Aan het eind van dit jaar ligt het dak van de installatieruimte vol met 760 zonnepanelen,” vertelt de aubergineteler. Zo maken de drie tuinders de cirkel rond. “We hebben iets moois neergezet. Alle biomassa uit de omgeving wordt nu gebruikt om energie op te wekken en onze kassen te verwarmen.”
Duurzaamheid centraal tijdens Plantarium 2019
 
MPS was afgelopen week weer aanwezig tijdens de beurs Plantarium, van 21 t/m 23 augustus jl. in Boskoop. 'Green Fits All' was de slogan waar het dit keer om draaide. 

Plantarium is een internationale Vakbeurs voor de Boomkwekerij. Deelnemers uit 15 landen en bezoekers uit 48 landen onderstrepen dit internationale karakter en maken Plantarium tot een van de grootste groothandelsmarkten van boomkwekerijproducten van Europa.

Tijdens Plantarium was MPS aanwezig met een vernieuwde beursstand om kwekers bij te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatieve tools en certificering op dit gebied. Jasper van Diemen, coördinator Nederland MPS: “Je merkt dat duurzaamheid enorm leeft binnen de sector. Certificering wordt steeds meer gezien als een middel en niet als doel om duurzamer te produceren en bedrijfsprocessen naar een hoger niveau te brengen. We merken, ook vanuit de boomkwekerijsector, een groeiende interesse voor onze diensten”. 

Wilt u meer weten over certificering, neem dan contact op met:
Jasper van Diemen, Commercieel Coördinator Nederland
T +31 (0) 6 30 15 91 66
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jasper van Diemen (MPS) tijdens Plantarium
Vacatures

Word jij onze nieuwe collega?
Bekijk hier onze vacatures en
volg ons op LinkedIn!

Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits, kunt u contact opnemen met MPS-Service & Support.

T +31 (0)174 61 57 15
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals bijvoorbeeld geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, alle rechten voorbehouden.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*


*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*