*|MC:SUBJECT|*
Nieuw MPS-team Duitsland
Vanaf 1 januari 2019 is er een vernieuwd MPS-team aan de slag gegaan in Duitsland. Duitslandcoördinator Silke Peters heeft na 7 jaar MPS verlaten; Erika Boland van bureau Aktenkraft neemt haar taken over en is de nieuwe coördinator van MPS in Duitsland.  

Tot de taken behoren onder andere het begeleiden van kwekers en handelaren in het certificeringsproces. "We zijn nu de Duitse serviceafdeling van MPS", legt Vivian Pellens, Managing Director van Aktenkraft, uit.

In de praktijk verandert er echter niets voor Duitse MPS-deelnemers, en ook het Duitse MPS-team blijft bekende gezichten houden. Karin Spengemann is sinds 2015 onafhankelijk MPS-consultant in Duitsland en treedt nu toe tot het nieuwe team. Zij is verantwoordelijk voor kwekers in Noord- en Oost Duitsland. Erika Boland werkt sinds 2017 voor de regio's West- en Zuid-Duitsland.

Een goede gelegenheid tot vragen stellen of om kennis te maken met het Duitsland-team is tijdens de IPM in Essen. Karin Spengemann, Erika Boland en Remco Jansen zullen hier aanwezig zijn. U kunt ze vinden in de stand van Aktenkraft (2E25) of in de stand van MPS (1D12.25).

Mocht u vragen hebben of meer informatie nodig hebben neem dan contact op met Remco Jansen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Eerste Chain of Custody-certificaat uitgereikt door MPS-ECAS
Deze week heeft MPS-ECAS het eerste Chain of Custody-certificaat uitgereikt aan Green partners. Green Partners is een bloemenverwerkings- en boekettenproductiebedrijf en maakt sinds 2000 deel uit van de Dutch Flower Group. 

De GLOBALG.A.P. Chain of Custody Standard (CoC) is een certificaat voor alle bedrijven en (detail)handelaren die omgaan met GLOBALG.A.P. gecertificeerde producten (of daaraan gebenchmarkte certificatieschema’s zoals MPS-GAP).
 
De GLOBALG.A.P. CoC Standard volgt producten gedurende het hele proces, van kweker tot retailer. Het stelt eisen aan de omgang met gecertificeerde producten en de juiste scheiding van gecertificeerde en niet-gecertificeerde producten in de verwerkingseenheden.
Handelaren, verwerkers en distributeurs kunnen op geloofwaardige wijze aantonen dat zij gecertificeerde producten verkopen, de traceerbaarheid aantonen en zichtbaar worden in de GLOBALG.A.P. database

Colin Maas (Manager Auditing): "MPS-ECAS verzorgt sinds het najaar van 2018 de Chain of Custody-audits. Green Partners heeft o.a. ook Florimark GTP bij ons behaald, hetgeen past binnen de visie van MPS om een ‘one-stop-shop’ voor onze klanten te faciliteren. Het is een mooie prestatie van Green Partners dat ze als eerste via ons CoC-gecertificeerd zijn!". 
 
Mocht u vragen hebben of meer informatie nodig hebben neem dan contact op met Colin Maas via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bedrijf in beeld: OVATA uit Bleiswijk
OVATA in Bleiswijk teelt op 10,2 hectare ongeveer vijftig soorten succulenten, waarvan 70% eigen variëteiten. Succulenten, waaronder vetplanten en cactussen vallen, zijn planten die vocht kunnen vasthouden voor droge tijden. Jaarlijks produceert het potplantenbedrijf 10 miljoen planten in potten variërend vanaf 5,5 cm tot 30 cm. De succulenten worden onder andere via exporteurs afgezet in geheel Europa, Rusland, Turkije en Amerika. “Als je aan de strenge eisen van de Verengde Staten kunt voldoen, kun je ook aan de rest van de wereld leveren”, zegt Ivo van den Akker van OVATA.

Duurzaamheid en milieu
Bij het potplantenbedrijf staat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Ze streven ernaar om de succulenten volledig duurzaam te telen. Het bedrijf heeft de volgende certificering: MPS-A+, MPS-GAP, MPS-SQ, MPS-ProductProof (PP) en On the way to PlanetProof. Het streven is om in 2020 ook MPS-Quality en MPS-Natural Protected (NP) te hebben. MPS-NP is een combinatie van MPS-ABC, MPS-PP waarbij gewasbescherming volledig biologisch wordt uitgevoerd. “Voor ons is certificering een middel en geen doel. Al die vragen die we moeten beantwoorden, houden ons scherp en laten ons weten of we op de goede weg zijn. En het is een voordeel dat alles bij één instantie is ondergebracht.”

Van den Akker neemt deel aan het MPS-klantenpanel: “Hierdoor zijn we als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen die eraan komen. Verder stimuleren we MPS om stappen vooruit te zetten. Daarnaast willen we de berekening van de CO2-footprint ook in MPS opgenomen zien.”

Circular Economy Challenge
OVATA heeft meegedaan aan de Circular Economy Challenge van Rabobank en KPMG. Uit de uitgevoerde bedrijfsscan, waarbij vooral naar de afvalstromen is gekeken en wat nog mogelijk is op het gebied van duurzaamheid, zijn voor het potplantenbedrijf nog twee verbeterpunten gekomen: overschakelen naar bioplastic en  kunstmeststoffen vervangen door biologische meststoffen. 

Van den Akker: “Bioplastics klinkt duurzaam, maar is het niet. We hebben dat onderzocht, maar de productie kost meer energie en er komt veel CO₂ bij vrij. Bovendien is het dikker, waardoor minder potten op een pallet gaan en daarmee meer vrachtbewegingen. We hebben ook naar kartonnen potten gekeken, maar dat is het ook nog niet. Daarin kunnen we niet lang telen, waardoor toch plastic potten nodig zijn. En met het om wisselen van een plastic pot voor een kartonnen pot zijn in plaats van één twee potten nodig, wat niet bepaald duurzaam is. We blijven daarom in potten van 100% recyclebaar plastic telen, wat tot op heden het meest duurzaam is.”

Hij vervolgt: “In 2025 willen we wel volledig met biologische meststoffen en compost telen. Hij geeft aan dat het telen met biologische meststoffen nog een hele zoektocht wordt. Het einddoel is om in 2028 de SKAL-certificering te hebben, waarbij ze volledig biologisch in meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zijn. Voor dat Skal-certificaat moeten de leveranciers dan ook aan de biologische eisen voldoen. Dat wordt nog wel een uitdaging.”

 
Minder verpakking
Vorig jaar is het potplantenbedrijf begonnen met vraaggestuurd te produceren. Als er minder vraag is, is er ook minder aanbod. Hierdoor is automatisch het afval minder, omdat geen overbodige productie hoeft te worden weggegooid. Met IKEA hebben ze ook een project opgestart om het afval te verminderen. Voor het woonwarenhuis verwerkt OVATA plantconcepten in onder andere potten van keramiek. Deze potten kwamen eerst in kartonnen dozen aan, maar nu zonder dozen van de leverancier, die IKEA uitzoekt. Hierdoor is minder karton nodig en staan er meer potten in een container. “Dit is een mooi voorbeeld om samen met ketenpartners aan duurzaamheid te werken.”

OVATA heeft voor de vier soortlijnen, pure succulenten, pearls, WOODS en ROCKS, eigen trays van karton met FSC-keurmerk. Het bedrijf gebruikt geen gas, maar restwarmte en gebruikt geen extra CO₂. Van den Akker: “Als we CO₂ in de kas willen hebben, zetten we gewoon de luchtramen open. Want er zit voldoende CO₂ in de lucht en door Europoort is de concentratie hoger, zeker bij een zuidwestenwind.” Verder loost het potplantenbedrijf geen water en zet maximaal natuurlijke vijanden en biologische middelen in. 
Land in beeld: Spanje
Kwekersvereniging Coplant Galicia S.L. is deze maand begonnen met MPS-ABC-registratie om uiteindelijk MPS-ABC kwalificatie te behalen. Bijna 150 bedrijven in Spanje en Portugal gingen hun al voor. De keuze om deel te nemen aan MPS was eenvoudig; alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid worden zichtbaar en meetbaar en de certificering is internationaal erkend.

Sandra Pereira (kwaliteitsmanager bij Coplant): "We werkten eerst met lokale certificering, maar misten de internationale erkenning, dat was voor ons de hoofdreden om te starten bij MPS. Daarnaast legt MPS de 'duurzaamheidslat' steeds hoger waardoor verduurzaming een continu proces blijft". 
René Rombouts (coördinator MPS Spanje): "Sierteelt heeft relatief gezien een klein marktaandeel vergeleken met groente & fruit in Spanje, en al helemaal in de regio Galicië, waar Coplant is gesitueerd. Daarom is het voor sierteeltkwekers nog belangrijker om gecertificeerd te zijn en zich zo te onderscheiden en hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid zichtbaar te maken". 

Mocht u vragen hebben of meer informatie nodig hebben neem dan contact op met René Rombouts via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
MPS aanwezig tijdens MANTS in Baltimore (USA)
Van 9 t/m 11 januari 2019 vond in Baltimore (USA) de 49e editie van MANTS plaats.  MPS was voor de vijfde keer aanwezig op deze beurs. Aangezien MPS groeit in de Verenigde Staten en een strategische alliantie heeft gesloten met AmericanHort is deze beurs steeds belangrijker geworden; met name vanwege het groeiende aantal MPS-deelnemers dat actief is in de teelt van vaste planten en boomkwekerij-producten.  

AmericanHort heeft milieu & duurzaamheid speerpunt gemaakt voor 2019. Dit sluit aan op de ambities van MPS om ook de Amerikaanse tuinbouwsector verder te verduurzamen.  Ook in 2020 zal MPS weer aanwezig zijn tijdens de 50e (jubileum) editie van MANTS. 

Mocht u vragen hebben of meer informatie nodig hebben neem dan contact op met Arthij van der Veer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
HortiContact 2019 Gorinchem
 
Van 19 t/m 21 februari vindt voor de 16e keer de HortiContact (voorheen de Tuinbouw Relatiedagen) plaats in Gorinchem. Niet alleen Nederlandse tuinbouwprofessionals weten de weg naar HortiContact te vinden. Het aantal internationale gasten neemt elk jaar gestaag toe. De afgelopen jaren trokken bezoekers uit Europa, de VS, Canada, Australië en Azië richting deze Nederlandse vakbeurs.
 
MPS is natuurlijk ook weer aanwezig. Breng een bezoek aan onze stand (#E105) en laat u informeren over onze producten en diensten en de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming in de internationale tuinbouwsector. 

Download hier uw gratis toegangsbewijzen. 

Mocht u vragen hebben of meer informatie nodig hebben neem dan contact op met Raymond Scheepens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. +31 (0) 174 615 715
Het MPS-vignet; heeft u alles op orde?
 
Op 23 augustus 2017 is het uniforme MPS-vignet geïntroduceerd. Dit vignet is in de plaats gekomen van een veelvoud aan MPS-vignetten en logo’s die tot op dat moment in de sierteeltsector werden gebruikt. In combinatie met het interactieve platform www.volgjebloemofplant.nl , draagt het uniforme MPS-vignet bij aan uniforme werkwijze en labeling van producten afkomstig van MPS gecertificeerde bedrijven, en biedt het de consument transparantie.

De oude vignetten mochten tot en met het 31 december 2018 gebruikt worden. Sinds 1 januari 2019 mogen de oude vignetten van de betreffende certificaten niet meer gebruikt worden voor de lopende zaken, waaronder verpakkingen, plantenstekers etc.
Hier vindt u meer informatie.
Vacatures

Word jij onze nieuwe collega?
  • Vacature Auditor
  • Vacature Senior Auditor
  • Vacature Auditor Voedselveiligheid
  • Manager Commercie en Productontwikkeling
  • Service & Supportmedewerker
Bekijk hier onze vacatures en volg ons op LinkedIn!
Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met het MPS-Service & Support team.

T. +31 174 615715
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals bijvoorbeeld geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.